Salı, Eylül 04, 2007

HP'NİN İLK CEP TELEFONU


HP iPAQ 514 VOICE MESSENGER PİYASADAKİ İLK WINDOWS MOBILE 6.0 STANDART İŞLETİM SİSTEMİNE SAHİP TELEFON




Avrupa’dan bile önce test etme şansı bulduğum HP’nin iPAQ Voice Messenger’ı elime aldığımda olduka heyecanlandım. Çünkü bu test bize Windows Mobile 6.0 Standard’ın ne gibi yenilikler getirdiğini bire bir inceleme fırsatı verdi. Ayrıca HP’nin ilk cep telefonu olma özelliğini elinde bulunduruyor olması Voice Messenger’ın daha özel olmasına sebep oluyor. Cep telefonu piyasası için ürettiği başarılı PDA’lar olan iPAQ 6815 ve 6915 ile göz doldurdu. 107 x 48.6 x 16.3 mm boyutlarında olan HP iPAQ Voice Messenger 200MHz OMAP850 işlemci, 64MB RAM, 128 MB ROM, EDGE, VoIP, Wi-Fi, Bluetooth özelliklerine sahip. 2 inç büyüklüğünde 176x220 piksel çözünürlüğünde 65bin renkli ekrana sahip olan Voice Messenger 102 gram ağırlığında.

Telefon Arayüzü

Ana ekranın en üst satırda son kullanılan programlar sıralanıyor. Altında bluetooth, wi-fi ayarları. Onun altında ise ajanda, profil yer alıyor. Son satırda ise cep telefonlarında ilk defa gördüğümüz Internet Calling adlı program yer alıyor. Windows Mobile 5.0 ekranın en üstünde pilin yüzdesi yer alırken iPAQ Voice Messengerda ise pilin çizgisi yer alıyor. Pilin yüzdesini görmek için ise menüden aksesuarlara girip Resource Manager programına girmek gerekiyor. Yaptığımız testler sonucunda HP iPAQ Voice Messenger yaklaşık 7.5 gün bekleme süresine sahip.

Windows 6.0 işletim sisteminde telefonla arama tuşunun üstünde yer alan menü düğmesine bastığınızda 3x3 menü ikonları beliriyor. WM 5.0’da ise başlat menüsünde uzunca bir liste yer alıyordu. Bu açıdan baktığımızda WM 6.0 işletim sistemi ara yüz olarak Symbian özellikli telefonları hatırlatıyor. Fakat menüde dolaşırken 4 yönlü navigasyon tuşuyla soldan-sağa; sağdan-sola dolaşırken menün devamında aşağı inmiyor. Navigasyon tuşunda aşağı basmanız gerekiyor. Onun dışında menünün devamını görmek için çağrı düğmesinin üstünde yer alan düğmeye basmak gerekiyor. Bu durum kullanım açısından sorun yaratmasa da menüde hızlı

dolaşmayı engelliyor. Bir önceki menüye geri dönmek için çağrı sonlandırma tuşunun altında yer alan, Sony Ericsson telefonlarından alışık olduğumuz, geri tuşuna basmak gerekiyor. Windows Mobile 6.0 işletim sisteminin 5.0’dan farkı kısayol menüsü yer alması. Çağrıyı bitirme düğmesinin üstünde yer alan tuşa bastığınızda kısayol menüsüne ulaşıyorsunuz. Bu menüden rehber, kamera, Voice Commander, alarm, oyun, çalışan programlar, mesajlaşma gibi uygulamalar sırasıyla yer alıyor. Kısayol menüsünü isteğinize göre düzenleyebiliyorsunuz. İlk defa bu cihazla birlikte yer alan Windows Update olması cihazın versiyonun güncellenebileceğini anlamına geliyor ki bu da Windows işletim sistemine sahip telefonlar arasında bir ilk. Telefonu güncellemek için herhangi bir ekstra ücret ödenip ödenmeyeceği ayrı bir merak konusu. Ayrıca HP Quick Start Tour ile telefonunuzu özellikleri hakkında genel bilgi alabilirsiniz. Telefonun sol kenarındaki düğme ile sadece ses ayarı yapılıyor. Sağ tarafında yer alan düğme ise Voice Commander uygulamasına atanmış. Keşke kamera için de bir kısayol tuşu atanmış olsaydı.

UMA (Lisansız Mobil Erişim)

IPAQ Voice Messenger ilgi çeken bir diğer özelliği ise UMA. Öncelikle UMA teknolojisine sahip bir mobil cihaza, UMA'yı destekleyen bir operatöre ve WLAN aracılığıyla erişebileceğiniz bir geniş bant İnternet bağlantısına ihtiyacınız var. Mobil cihazınızı WLAN (802.11) aracılığıyla GSM/GPRS servislerine bağlar ve çağrılarınızı yürütmenizi, mesaj gönderip almanızı, e-postanızı kontrol etmenizi sağlar. Yani cep telefonunuzla normalde yaptığınız işleri kablosuz bir geniş bant internet bağlantısıyla da yapabilirsiniz. Eğer geniş bant kablosuz internet bağlantının dışına çıkıldığı vakit cep telefonu şebekesi kullanmaya devam eder.Bu servisler arasında sesli aramalar, mobil internet tarama, e-posta, MMS, SMS ve temelde şebeke bağlantısını kullandığınız tüm mobil servisleri kapsıyor.

Windows Live Messenger

Büyük internet sayfaları otomatik olarak cep telefonunuzun ekranına göre formatlanıyor.

En güncel haberleri öğrenmek için son haberleri aramanız yeterli. Karnınız mı açıktı? Yakınınızda bulunan bir restauranı mı aradınız? Haritadan adım adım nerede olduğunu bulabileceksiniz. Herhangi bit ülkenin alan kodunu, yediginiz hamburgerin klorisini mi öğrenmek istiyorsunuz, o zaman 95483 (WLIVE) mesaj gönderdiğinizde merak ettiğiniz soruya cevap almanız bir kaç saniyeden fazla sürmyecektir. Şuan için sadece Amerika’da kullanılan anlık trafik bilgisi de mevcut. Trafik ikonuna tıkladıktan sonra şehri seçtiğinizde o şehrin trafiği hakkında kırmızı, sarı ve yeşil renkteki ilüstrasyonla trafiğin durumunu aktarıyor. Kırmızı renk trafiğin durağan olduğunu, sarı renk trafiğin yavaş aktığını, yeşil renk ise trafiğin açık olduğunu belirtiyor.

Multimedya

IPAQ Voice Messenger gibi bir telefonda 1.3 megapiksel kamerası bu telefonun tek eksik olduğu tek yönü. 1280x1024, 640x480, 352x288, 320x240 ve 176x144 piksel çözünürlüğünde fotoğraf çekebiliyor. Kameranın hemen üstünde yer alan ayna ile kendi resminizi de çekebilirsiniz. Çekilen videoları ya da yüklü gelen videoları tam ekran yaptığınızda ise ister sola ister sağa yatırarak tam ekran seyredebiliyorsunuz. Kamera ile çekilen resimer aydınlık ortamlarda başarılı olduğunu söylebiliriz. Kamerada flaşa yer verilmediği için gece çekimleri yer almıyor. Video176x144 piksel çözünürlüğünde çekiyor. Word Mobile, Excel Mobile, Power Point Mobile programları ile birlikte geliyor. Fakat Windows Mobile 6.0 Standard Edition ile geldiği için sadece görüntüleme yapılabiliyor, yani döküman oluşturalamıyor.

Genelde Windows Mobile işletim sistemine sahip olan telefonlarda müzik dinlerken kalabalık ortamlarda ses seviyesi biraz düşük kalır. Ama Hp iPAQ Voice Messenger’da bu durum mevcut değil. Yaptığımız testler sonucunda iPAQ Voice Messenger ile 12.5 saate kadar kesintisiz müzik dinleyebildim. Ayrıca ilk defa bu akıllı telefonda gördüğüm bir özellikten daha bahsetmek istiyorum. Bluetooth ile bilgisayarınıza bağlandıktan sonra bilgisayarınızı kablosuz stereo hoparlör olarak kullanılabilmesi hoş bir özellik.

Tasarım olarak oldukça hoş bir cihaz olan HP iPAQ Voice Messenger minimalist tasarımının altında oldukça etkileyici özelliklerle birlikte geliyor. Tek kusuru 1.3 megapiksel kamerası. Ülkemizde VoIP özellidiğini de kullanmaya başladıktan sonra hem günlük hem de iş dünyasına yönelik bir cihaz olacaktır.

______________________________________________{ÖZELLİKLER}

ŞEBEKE

GSM 850 / GSM 900 / GSM 1800 / GSM 1900

BOYUTLAR

107 x 48.6 x 16.3 mm

AĞIRLIK

102 gram

İŞLETİM SİSTEMİ

Microsoft Windows Mobile 6.0 Standard

İŞLEMCİ

TI OMAP 850 200MHz


BELLEK

64MB RAM, 128MB ROM, MicroSD desteği

EKRAN

2 inç TFT 176 x 220 piksel 65 bin renkli TFT

BAĞLANTI

Wi-Fi 802.11b/g, GPRS, EDGE, USB 1.1, Bluetooth 1.2

KAMERA

1.3 Megapiksel, 1280 x 1024 piksel

VİDEO

176x144 piksel

PİL ÖMRÜ

188 saat bekleme, 6.5 saat konuşma

DİĞER

VoIP, Windows Media Player 10, eller serbest

__________________________________________________{KRİTİK}

VoIP özelliği sayesinde yakın bir zamanda çok daha ucuza konuşabileceğiz.



3 yorum:

Adsız dedi ki...

You're so interesting! I don't thіnκ
I've truly read through something like this before. So nice to find someone with some genuine thoughts on this subject. Really.. thank you for starting this up. This site is something that is needed on the web, someone with a little originality!

Here is my website http://agrega1.hezkuntza.net/Wiki/index.php?title=Blu_Cigs_Starter_Packs_Relevant_Posts
My website > http://www.prnewswire.com/news-releases/blu-cigs-review-do-they-deliver-the-real-deal-or-just-the-smokers-blues-awesomealldaycom-tests-blu-cigs-186014282.html

Adsız dedi ki...

Hi colleagues, how is everything, and what you desire to
say on the topic of this piece of writing, in my view
its really amazing in favor of me.

my blog: Psn Code Generator

Adsız dedi ki...

I am extremely impressed along with your writing abilities as neatly as with the structure in your weblog.

Is this a paid topic or did you modify it yourself?

Either way keep up the excellent high quality writing, it is uncommon to
peer a great blog like this one these days..

My webpage Psn Code Generator