Pazar, Eylül 02, 2007

CEPTE DÜELLO

300-400 YTL'YE NE ALINIR?

Bundan bir/bir buçuk yıl önce 2megapiksel cep telefonunu 300 ile 400 milyon arasında alacağım diyen birisi karşınıza çıksaydı eminim onunla dalga geçerdiniz. Ya da onun deli olduğunu düşünürdünüz. Aslında haksız da sayılmasınız. Ama günümüzde bu fiyat aralığında isteklerinizin çok ötesinde bir telefon alabilirsiniz. Nasıl mı? Cevabı bir kaç satır aşağıda...İncelemeye alacağımız ürünlerinin hiçbirinin ikinci el olmadığını hatırlatmakta yarar var sanırım... Bu incelememizi parasının karşılığında en iyi performansı arayanlar için gerçekleştirdik.Samsung X820, Sonyericsson K750i ve Sonyericsson W810i, Motorola Z3, Panasonic VS6’yı mercek altına aldık...

Sonyericsson K750i’yi Türkiye’deki ilk 2 megapikselli telefon özelliği elinde bulunduruyor. Piyasaya çıktığında gerçek anlamda cep telefonlarının multimedya alanlanında gideceği yolun adeta habercisi oldu. Başarılı kamerası, RDS destekli radyosu ve uzun bekleme süresi onun başarılı olmasını sağladı.

Sonyericsson K750i’nin ardından ikinci bombasını ise W810’i ile gerçekleştirdi. Cep telefonunda müzik tutkusu olanları da kendisine bağlamasını bildi. K750’iyi tüm özelliklerinin üstüne müzik uygulaması için eklenen “megabass” özelliğiyle kulaklarımızdaki pası almayı bildi. Müzik için yaratıldığını yuvarlak navigasyon tuşunda yer alan kısayol tuşları da “walkman” özelliğini destekleyicisi oldu.

İncelik deyince aklımıza hemen Samsung’un X820 modeli geliyor. Mükkemmel inceliğinin yanısıra 2 megapiksel kamerasıya yapılan fotoğraf çekimleri gün ışığında oldukça başarılı sonuçlar veriyor. Sonyericsson K750i ve W810’i ile karşılaştırdığımızda flaşının olmaması tabii ki büyük bir eksiklik. Ama bu iki model 176x144 piksel video kaydedebilirken Samsung X820 ile 352x288 video kaydıyla gözle görünür bir şekilde farkını ortaya koyuyor. Samsung’un en büyük eksisi ise kuşkusuz pil ömrü. Ekran en parlaktayken 1,5 gün; ekran parlaklığını en düşük seviyeye getirirseniz pili 3 gün süre şarj etmeden kullanabiliyorsunuz. Müzik konusunda da X 820, W810i kadar iddalı olmasa da 3D ses sistemiyle müzik dinlemek oldukça keyifli.Hatta K750i’den daha başarılı olduğunu da rahatlıkla söyleyebilirim. Burada 80MB’lık hafızasının artırılamaması müzik zevkinizi törpülüyor. Tabiii şöyle bir gerçekte var üç tane X820’yi üst üste koyduğunuzda bile K750i’den yine ince kalıyor....

Panasonic VS serileri ülkemizde sunulan ilk 16 milyon renkli ekrana sahip olma özelliğini elinde bulunduruyor. VS 6, 2inçlik ekranıyla çekilen resimlerin kalitesini herhangi bir bilgisayara aktarmadan ekrandan netliğini anlayabiliyorsunuz. 32MB'lık hafızasının artırılamaması bu kalınlıkta bir telefon için gerçekten düşündürücü. En iyi kalitede yaklaşık 50-55 adet resim saklayabiliyorsunuz. Panasonic VS serilerinin esas problemi kalabalık ortamlarda yaptığınız konuşmalarda karşı tarafı zaman zaman duyamayabilirsiniz. Pil ömrü, oyun oynarsanız aynı gün içerisinde bitiyor. Ekran en parlak seviyedeyken 2-3 gün , parlaklığını en düşükteyken ise 3-4 gün şarj etmeden kullanabiliyorsunuz. Panasonic VS6’da da flaş bulunmuyor. Fakat gündüz çekimlerinde gerçekten başarılı bir kameraya sahip olduğunu söyleyebilirim. Burada merak ettiğim bir soru var. Panasonic VS7’yi, Tekofaks neden ülkemize getirtmedi? Yurtdışından aldığım VS7’ dil seçenekleri arasında Türkçe’nin de bulunması beni şaşırtmadı dersem yalan söylemiş olurum. VS6’dan farkları ise: Üst kapağında yer alan LED sayesinde gece de fotoğraf çekimi yapılabiliyor. Dış kapağında yer alan küçük ekranı sayesinde de gelen mesajları ve çağrıları okuyabiliyorsunuz. Üstelik iç ekranı da 2.5inç bir büyüklüğe sahip. Bu ekran piyasadaki dijital kameraların yüzde 70’inden daha büyük. Ama tasarım anlamında VS6’nın daha başarılı olduğu bir gerçek.

Motorola Z3; K750i, W810i, VS6, X820 modelleri arasında piyasaya en son sunulan ürün yani en yenisi. Peki en son model en iyi model midir? Motorola Z3'in en büyük sıkıntısı eski yüzlü menüsü. Cevapsız aramaların tarih ve saatlerini göstermemesi ve müzik çalarken başka bir uygulama çalıştırılamaması en büyük eksileri. Müzik dinlerken ekran ışığının açık kalması pil ömrünü de oldukça kısaltıyor. Peki hiç mi artısı yok? Satış paketiyle birlikte gelen 256MB'lık hafıza kartına 352x288 video kaydedilebiliyor. Ama bu çözünürlükte telefonun dahili hafızasına kayıt yapılamıyor. Kayar kapak mekanizması oldukça şık durduğu da bir gerçek. Flaşının da bulunuyor olması onu gece fotoğraf ve yüksek kalitede video çekimi yapabilen bir telefon olması onun artıları. Z3’ü eleştirilmesi gereken bir konu da sim kartı yerleştirme düzeneğinin mini SD hafıza kartının altında olması. Bu yüzden sim kartı takıp çıkarmak düşünüldüğü kadar kolay değil.

Esas beklenen soru, acaba hangisi en iyi? Karşılaştırmamızda W810i’ kusursuz bir telefon olarak karşımıza çıkıyor. Eskiyen yüzüne rağmen beyaz rengi ile sanki yeni doğmuş bir bebek gibi duruyor. Ayrıca W810i’nin satış paketinde yer alan 512MB’lık hafıza kartı da ona ekstra puan kazandırdığı da bir gerçek. K750’i artık miladını doldurmuş gözükse de başarılı kamerası kolay kullanımı ile göz doldurmaya devam ediyor. Samsung X820 ise piayasadaki en ince telefon olma özelliğini U100’e bırakmış olsa da gri rengi ile her ne kadar cebinizde hissedilmeyecek kadar ince ve hafif olsa da ben hala buradayım diyor. Sonuç olarak W810i haklı bir birincilik elde ederken, ikincilik için ise incelik ve yüksek video çözünürlüğü diyenler Samsung X820, sürgülü bir telefon ve yüksek kamera çözünürlüğü için ise Motorola Z3, kamerası ve kollay kullanım açısından ise K750i’yi; yıllarca Sega'da oynadığım Sonic The Hedegog oyunun tam sürümü Panasonic VS serilerinde yüklü olarak geliyor. Oyun meraklıları ve yüksek kalitede ekran başarılı kamerası için Panasonic VS 6'yı tercih edebilirsiniz. Gerçekten de 2inclik ekrana sahip bir telefonda Sonic oyununu oynamak da ayrı bir keyif veriyor. Eğer ben 100-150 milyon daha verip 3.2 megapikselli telefon almak istiyorum derseniz o zaman Samsung’un D900i modeli ile Sonyericsson’un K790i modellerine bakabilirsiniz.




Fiyatlar:

Samsung x820 330 ytl

Sonyericsson k750i 350 ytl

Sonyericsson w810i 390 ytl

Motorola Z3 390 ytl

Panasonic VS6 340 ytl

Not: Bu fiyatlar internette satış yapan web sitelerinden en ucuz fiyatı verenlerden alınmıştır. www.muratbayer.blogspot.com yanlış yayımlanan veya değişen fiyatlardan hiçbir şekilde sorumlu değildir.

Hiç yorum yok: