Salı, Eylül 04, 2007

HP'NİN İLK CEP TELEFONU


HP iPAQ 514 VOICE MESSENGER PİYASADAKİ İLK WINDOWS MOBILE 6.0 STANDART İŞLETİM SİSTEMİNE SAHİP TELEFON




Avrupa’dan bile önce test etme şansı bulduğum HP’nin iPAQ Voice Messenger’ı elime aldığımda olduka heyecanlandım. Çünkü bu test bize Windows Mobile 6.0 Standard’ın ne gibi yenilikler getirdiğini bire bir inceleme fırsatı verdi. Ayrıca HP’nin ilk cep telefonu olma özelliğini elinde bulunduruyor olması Voice Messenger’ın daha özel olmasına sebep oluyor. Cep telefonu piyasası için ürettiği başarılı PDA’lar olan iPAQ 6815 ve 6915 ile göz doldurdu. 107 x 48.6 x 16.3 mm boyutlarında olan HP iPAQ Voice Messenger 200MHz OMAP850 işlemci, 64MB RAM, 128 MB ROM, EDGE, VoIP, Wi-Fi, Bluetooth özelliklerine sahip. 2 inç büyüklüğünde 176x220 piksel çözünürlüğünde 65bin renkli ekrana sahip olan Voice Messenger 102 gram ağırlığında.

Telefon Arayüzü

Ana ekranın en üst satırda son kullanılan programlar sıralanıyor. Altında bluetooth, wi-fi ayarları. Onun altında ise ajanda, profil yer alıyor. Son satırda ise cep telefonlarında ilk defa gördüğümüz Internet Calling adlı program yer alıyor. Windows Mobile 5.0 ekranın en üstünde pilin yüzdesi yer alırken iPAQ Voice Messengerda ise pilin çizgisi yer alıyor. Pilin yüzdesini görmek için ise menüden aksesuarlara girip Resource Manager programına girmek gerekiyor. Yaptığımız testler sonucunda HP iPAQ Voice Messenger yaklaşık 7.5 gün bekleme süresine sahip.

Windows 6.0 işletim sisteminde telefonla arama tuşunun üstünde yer alan menü düğmesine bastığınızda 3x3 menü ikonları beliriyor. WM 5.0’da ise başlat menüsünde uzunca bir liste yer alıyordu. Bu açıdan baktığımızda WM 6.0 işletim sistemi ara yüz olarak Symbian özellikli telefonları hatırlatıyor. Fakat menüde dolaşırken 4 yönlü navigasyon tuşuyla soldan-sağa; sağdan-sola dolaşırken menün devamında aşağı inmiyor. Navigasyon tuşunda aşağı basmanız gerekiyor. Onun dışında menünün devamını görmek için çağrı düğmesinin üstünde yer alan düğmeye basmak gerekiyor. Bu durum kullanım açısından sorun yaratmasa da menüde hızlı

dolaşmayı engelliyor. Bir önceki menüye geri dönmek için çağrı sonlandırma tuşunun altında yer alan, Sony Ericsson telefonlarından alışık olduğumuz, geri tuşuna basmak gerekiyor. Windows Mobile 6.0 işletim sisteminin 5.0’dan farkı kısayol menüsü yer alması. Çağrıyı bitirme düğmesinin üstünde yer alan tuşa bastığınızda kısayol menüsüne ulaşıyorsunuz. Bu menüden rehber, kamera, Voice Commander, alarm, oyun, çalışan programlar, mesajlaşma gibi uygulamalar sırasıyla yer alıyor. Kısayol menüsünü isteğinize göre düzenleyebiliyorsunuz. İlk defa bu cihazla birlikte yer alan Windows Update olması cihazın versiyonun güncellenebileceğini anlamına geliyor ki bu da Windows işletim sistemine sahip telefonlar arasında bir ilk. Telefonu güncellemek için herhangi bir ekstra ücret ödenip ödenmeyeceği ayrı bir merak konusu. Ayrıca HP Quick Start Tour ile telefonunuzu özellikleri hakkında genel bilgi alabilirsiniz. Telefonun sol kenarındaki düğme ile sadece ses ayarı yapılıyor. Sağ tarafında yer alan düğme ise Voice Commander uygulamasına atanmış. Keşke kamera için de bir kısayol tuşu atanmış olsaydı.

UMA (Lisansız Mobil Erişim)

IPAQ Voice Messenger ilgi çeken bir diğer özelliği ise UMA. Öncelikle UMA teknolojisine sahip bir mobil cihaza, UMA'yı destekleyen bir operatöre ve WLAN aracılığıyla erişebileceğiniz bir geniş bant İnternet bağlantısına ihtiyacınız var. Mobil cihazınızı WLAN (802.11) aracılığıyla GSM/GPRS servislerine bağlar ve çağrılarınızı yürütmenizi, mesaj gönderip almanızı, e-postanızı kontrol etmenizi sağlar. Yani cep telefonunuzla normalde yaptığınız işleri kablosuz bir geniş bant internet bağlantısıyla da yapabilirsiniz. Eğer geniş bant kablosuz internet bağlantının dışına çıkıldığı vakit cep telefonu şebekesi kullanmaya devam eder.Bu servisler arasında sesli aramalar, mobil internet tarama, e-posta, MMS, SMS ve temelde şebeke bağlantısını kullandığınız tüm mobil servisleri kapsıyor.

Windows Live Messenger

Büyük internet sayfaları otomatik olarak cep telefonunuzun ekranına göre formatlanıyor.

En güncel haberleri öğrenmek için son haberleri aramanız yeterli. Karnınız mı açıktı? Yakınınızda bulunan bir restauranı mı aradınız? Haritadan adım adım nerede olduğunu bulabileceksiniz. Herhangi bit ülkenin alan kodunu, yediginiz hamburgerin klorisini mi öğrenmek istiyorsunuz, o zaman 95483 (WLIVE) mesaj gönderdiğinizde merak ettiğiniz soruya cevap almanız bir kaç saniyeden fazla sürmyecektir. Şuan için sadece Amerika’da kullanılan anlık trafik bilgisi de mevcut. Trafik ikonuna tıkladıktan sonra şehri seçtiğinizde o şehrin trafiği hakkında kırmızı, sarı ve yeşil renkteki ilüstrasyonla trafiğin durumunu aktarıyor. Kırmızı renk trafiğin durağan olduğunu, sarı renk trafiğin yavaş aktığını, yeşil renk ise trafiğin açık olduğunu belirtiyor.

Multimedya

IPAQ Voice Messenger gibi bir telefonda 1.3 megapiksel kamerası bu telefonun tek eksik olduğu tek yönü. 1280x1024, 640x480, 352x288, 320x240 ve 176x144 piksel çözünürlüğünde fotoğraf çekebiliyor. Kameranın hemen üstünde yer alan ayna ile kendi resminizi de çekebilirsiniz. Çekilen videoları ya da yüklü gelen videoları tam ekran yaptığınızda ise ister sola ister sağa yatırarak tam ekran seyredebiliyorsunuz. Kamera ile çekilen resimer aydınlık ortamlarda başarılı olduğunu söylebiliriz. Kamerada flaşa yer verilmediği için gece çekimleri yer almıyor. Video176x144 piksel çözünürlüğünde çekiyor. Word Mobile, Excel Mobile, Power Point Mobile programları ile birlikte geliyor. Fakat Windows Mobile 6.0 Standard Edition ile geldiği için sadece görüntüleme yapılabiliyor, yani döküman oluşturalamıyor.

Genelde Windows Mobile işletim sistemine sahip olan telefonlarda müzik dinlerken kalabalık ortamlarda ses seviyesi biraz düşük kalır. Ama Hp iPAQ Voice Messenger’da bu durum mevcut değil. Yaptığımız testler sonucunda iPAQ Voice Messenger ile 12.5 saate kadar kesintisiz müzik dinleyebildim. Ayrıca ilk defa bu akıllı telefonda gördüğüm bir özellikten daha bahsetmek istiyorum. Bluetooth ile bilgisayarınıza bağlandıktan sonra bilgisayarınızı kablosuz stereo hoparlör olarak kullanılabilmesi hoş bir özellik.

Tasarım olarak oldukça hoş bir cihaz olan HP iPAQ Voice Messenger minimalist tasarımının altında oldukça etkileyici özelliklerle birlikte geliyor. Tek kusuru 1.3 megapiksel kamerası. Ülkemizde VoIP özellidiğini de kullanmaya başladıktan sonra hem günlük hem de iş dünyasına yönelik bir cihaz olacaktır.

______________________________________________{ÖZELLİKLER}

ŞEBEKE

GSM 850 / GSM 900 / GSM 1800 / GSM 1900

BOYUTLAR

107 x 48.6 x 16.3 mm

AĞIRLIK

102 gram

İŞLETİM SİSTEMİ

Microsoft Windows Mobile 6.0 Standard

İŞLEMCİ

TI OMAP 850 200MHz


BELLEK

64MB RAM, 128MB ROM, MicroSD desteği

EKRAN

2 inç TFT 176 x 220 piksel 65 bin renkli TFT

BAĞLANTI

Wi-Fi 802.11b/g, GPRS, EDGE, USB 1.1, Bluetooth 1.2

KAMERA

1.3 Megapiksel, 1280 x 1024 piksel

VİDEO

176x144 piksel

PİL ÖMRÜ

188 saat bekleme, 6.5 saat konuşma

DİĞER

VoIP, Windows Media Player 10, eller serbest

__________________________________________________{KRİTİK}

VoIP özelliği sayesinde yakın bir zamanda çok daha ucuza konuşabileceğiz.



Pazar, Eylül 02, 2007

CEPTE DÜELLO

300-400 YTL'YE NE ALINIR?

Bundan bir/bir buçuk yıl önce 2megapiksel cep telefonunu 300 ile 400 milyon arasında alacağım diyen birisi karşınıza çıksaydı eminim onunla dalga geçerdiniz. Ya da onun deli olduğunu düşünürdünüz. Aslında haksız da sayılmasınız. Ama günümüzde bu fiyat aralığında isteklerinizin çok ötesinde bir telefon alabilirsiniz. Nasıl mı? Cevabı bir kaç satır aşağıda...İncelemeye alacağımız ürünlerinin hiçbirinin ikinci el olmadığını hatırlatmakta yarar var sanırım... Bu incelememizi parasının karşılığında en iyi performansı arayanlar için gerçekleştirdik.Samsung X820, Sonyericsson K750i ve Sonyericsson W810i, Motorola Z3, Panasonic VS6’yı mercek altına aldık...

Sonyericsson K750i’yi Türkiye’deki ilk 2 megapikselli telefon özelliği elinde bulunduruyor. Piyasaya çıktığında gerçek anlamda cep telefonlarının multimedya alanlanında gideceği yolun adeta habercisi oldu. Başarılı kamerası, RDS destekli radyosu ve uzun bekleme süresi onun başarılı olmasını sağladı.

Sonyericsson K750i’nin ardından ikinci bombasını ise W810’i ile gerçekleştirdi. Cep telefonunda müzik tutkusu olanları da kendisine bağlamasını bildi. K750’iyi tüm özelliklerinin üstüne müzik uygulaması için eklenen “megabass” özelliğiyle kulaklarımızdaki pası almayı bildi. Müzik için yaratıldığını yuvarlak navigasyon tuşunda yer alan kısayol tuşları da “walkman” özelliğini destekleyicisi oldu.

İncelik deyince aklımıza hemen Samsung’un X820 modeli geliyor. Mükkemmel inceliğinin yanısıra 2 megapiksel kamerasıya yapılan fotoğraf çekimleri gün ışığında oldukça başarılı sonuçlar veriyor. Sonyericsson K750i ve W810’i ile karşılaştırdığımızda flaşının olmaması tabii ki büyük bir eksiklik. Ama bu iki model 176x144 piksel video kaydedebilirken Samsung X820 ile 352x288 video kaydıyla gözle görünür bir şekilde farkını ortaya koyuyor. Samsung’un en büyük eksisi ise kuşkusuz pil ömrü. Ekran en parlaktayken 1,5 gün; ekran parlaklığını en düşük seviyeye getirirseniz pili 3 gün süre şarj etmeden kullanabiliyorsunuz. Müzik konusunda da X 820, W810i kadar iddalı olmasa da 3D ses sistemiyle müzik dinlemek oldukça keyifli.Hatta K750i’den daha başarılı olduğunu da rahatlıkla söyleyebilirim. Burada 80MB’lık hafızasının artırılamaması müzik zevkinizi törpülüyor. Tabiii şöyle bir gerçekte var üç tane X820’yi üst üste koyduğunuzda bile K750i’den yine ince kalıyor....

Panasonic VS serileri ülkemizde sunulan ilk 16 milyon renkli ekrana sahip olma özelliğini elinde bulunduruyor. VS 6, 2inçlik ekranıyla çekilen resimlerin kalitesini herhangi bir bilgisayara aktarmadan ekrandan netliğini anlayabiliyorsunuz. 32MB'lık hafızasının artırılamaması bu kalınlıkta bir telefon için gerçekten düşündürücü. En iyi kalitede yaklaşık 50-55 adet resim saklayabiliyorsunuz. Panasonic VS serilerinin esas problemi kalabalık ortamlarda yaptığınız konuşmalarda karşı tarafı zaman zaman duyamayabilirsiniz. Pil ömrü, oyun oynarsanız aynı gün içerisinde bitiyor. Ekran en parlak seviyedeyken 2-3 gün , parlaklığını en düşükteyken ise 3-4 gün şarj etmeden kullanabiliyorsunuz. Panasonic VS6’da da flaş bulunmuyor. Fakat gündüz çekimlerinde gerçekten başarılı bir kameraya sahip olduğunu söyleyebilirim. Burada merak ettiğim bir soru var. Panasonic VS7’yi, Tekofaks neden ülkemize getirtmedi? Yurtdışından aldığım VS7’ dil seçenekleri arasında Türkçe’nin de bulunması beni şaşırtmadı dersem yalan söylemiş olurum. VS6’dan farkları ise: Üst kapağında yer alan LED sayesinde gece de fotoğraf çekimi yapılabiliyor. Dış kapağında yer alan küçük ekranı sayesinde de gelen mesajları ve çağrıları okuyabiliyorsunuz. Üstelik iç ekranı da 2.5inç bir büyüklüğe sahip. Bu ekran piyasadaki dijital kameraların yüzde 70’inden daha büyük. Ama tasarım anlamında VS6’nın daha başarılı olduğu bir gerçek.

Motorola Z3; K750i, W810i, VS6, X820 modelleri arasında piyasaya en son sunulan ürün yani en yenisi. Peki en son model en iyi model midir? Motorola Z3'in en büyük sıkıntısı eski yüzlü menüsü. Cevapsız aramaların tarih ve saatlerini göstermemesi ve müzik çalarken başka bir uygulama çalıştırılamaması en büyük eksileri. Müzik dinlerken ekran ışığının açık kalması pil ömrünü de oldukça kısaltıyor. Peki hiç mi artısı yok? Satış paketiyle birlikte gelen 256MB'lık hafıza kartına 352x288 video kaydedilebiliyor. Ama bu çözünürlükte telefonun dahili hafızasına kayıt yapılamıyor. Kayar kapak mekanizması oldukça şık durduğu da bir gerçek. Flaşının da bulunuyor olması onu gece fotoğraf ve yüksek kalitede video çekimi yapabilen bir telefon olması onun artıları. Z3’ü eleştirilmesi gereken bir konu da sim kartı yerleştirme düzeneğinin mini SD hafıza kartının altında olması. Bu yüzden sim kartı takıp çıkarmak düşünüldüğü kadar kolay değil.

Esas beklenen soru, acaba hangisi en iyi? Karşılaştırmamızda W810i’ kusursuz bir telefon olarak karşımıza çıkıyor. Eskiyen yüzüne rağmen beyaz rengi ile sanki yeni doğmuş bir bebek gibi duruyor. Ayrıca W810i’nin satış paketinde yer alan 512MB’lık hafıza kartı da ona ekstra puan kazandırdığı da bir gerçek. K750’i artık miladını doldurmuş gözükse de başarılı kamerası kolay kullanımı ile göz doldurmaya devam ediyor. Samsung X820 ise piayasadaki en ince telefon olma özelliğini U100’e bırakmış olsa da gri rengi ile her ne kadar cebinizde hissedilmeyecek kadar ince ve hafif olsa da ben hala buradayım diyor. Sonuç olarak W810i haklı bir birincilik elde ederken, ikincilik için ise incelik ve yüksek video çözünürlüğü diyenler Samsung X820, sürgülü bir telefon ve yüksek kamera çözünürlüğü için ise Motorola Z3, kamerası ve kollay kullanım açısından ise K750i’yi; yıllarca Sega'da oynadığım Sonic The Hedegog oyunun tam sürümü Panasonic VS serilerinde yüklü olarak geliyor. Oyun meraklıları ve yüksek kalitede ekran başarılı kamerası için Panasonic VS 6'yı tercih edebilirsiniz. Gerçekten de 2inclik ekrana sahip bir telefonda Sonic oyununu oynamak da ayrı bir keyif veriyor. Eğer ben 100-150 milyon daha verip 3.2 megapikselli telefon almak istiyorum derseniz o zaman Samsung’un D900i modeli ile Sonyericsson’un K790i modellerine bakabilirsiniz.




Fiyatlar:

Samsung x820 330 ytl

Sonyericsson k750i 350 ytl

Sonyericsson w810i 390 ytl

Motorola Z3 390 ytl

Panasonic VS6 340 ytl

Not: Bu fiyatlar internette satış yapan web sitelerinden en ucuz fiyatı verenlerden alınmıştır. www.muratbayer.blogspot.com yanlış yayımlanan veya değişen fiyatlardan hiçbir şekilde sorumlu değildir.